Speel-In opening

Wie zijn wij?

Wij zijn een groep enthousiaste vrijwilligers en een beroepskracht van Servanda Sociaal Werk. Ieder jaar zetten wij ons in om aan het eind van de zomervakantie een spetterende Speel-In neer te zetten. Het organiseren van de Speel-In doen wij met een team van zo'n 15 man, maar tijdens de Speel-In zijn we met wel bijna 100 vrijwilligers bezig om de boel te laten draaien.

Wat is de Speel-In?

Aan het eind van iedere zomervakantie wordt sporthal de Wielewaal omgetoverd tot een waar kindervakantiespektakel!


In en rondom de Wielewaal worden meer dan 40 verschillende hoeken opgezet, waarin kinderen van 6 tot 13 jaar kunnen deelnemen aan allerlei creatieve en gezellige knutsel- en spelactiviteiten. Vijf dagen lang kunnen zij (zelfstandig) rondlopen en kiezen welke hoeken ze in willen gaan en aan welke activiteiten ze deel willen nemen.

Kijk zeker ook eens naar de foto's en filmpjes die op de Speel-In zijn gemaakt om een indruk te krijgen van de verschillende hoeken en activiteiten die de Speel-In rijk is.

Speel-In opening
Speel-In opening

Ontstaansgeschiedenis

De Speel-In in Hardinxveld-Giessendam is in 1978 opgericht door een aantal verenigingen en jeugdraden van verschillende kerken die verenigd waren in de jeugdraad van de Stichting Dorps Gemeenschap (SDG). Het eerste jaar met een bescheiden opzet in de toen spiksplinternieuwe sporthal "De Wielewaal". Het kinderaantal groeide elk jaar en ook het aantal activiteiten. De Speel-In wordt al vanaf het begin georganiseerd volgens dezelfde formule: allerlei verschillende hoeken met de meest uiteenlopende activiteiten en ieder jaar wel weer iets nieuws.


Bij de opheffing van de SDG in 1984 besloot de Speel-In-groep als zelfstandige groep verder te gaan. Daarvoor kreeg de groep subsidie van de gemeente. Later heeft de groep op verzoek van de gemeente zich aangesloten bij de stichting SKEW, die later is opgegaan in Servanda Sociaal Werk. Zij werd een zelfstandige projectgroep binnen deze stichting, met een apart budget en zelfstandige besluitvorming.


De organisatie bleef groeien, het aantal vrijwilligers bleef toenemen en ook het aantal bezoekers bleef stijgen. Ook het aantal hoeken en activiteiten zijn blijven groeien. Werd eerst alleen de ruimte binnen de sporthal gebruikt, later moest ook de ruimte rondom de sporthal worden benut.

Toekomst van de Speel-In

Hopelijk blijft dit vakantiespektakel ook de komende jaren bestaan. Nu komen de kinderen van de kinderen van destijds naar de Speel-In. We hopen dat ook de kinderen van de kinderen van de kinderen naar de Speel-In kunnen komen.
Speel-In opening